Bu qidalardan uzaq durun
- 19-11-2022, 11:19
- Cəmiyyət
Rusiyalı dietoloq, endokrinoloq Natalya Lazurenko alkoqol, trans yağlar, qızardılmış və şirin qidaların beyin fəaliyyətini pozduğunu açıqlayıb.
O, bu barədə “Moskva 24”ə danışıb.
Mütəxəssis bildirib ki, spirtli içkilər mərkəzi sinir sisteminə mənfi təsir göstərir. Həmçinin, spirt neyronların fəaliyyətini azaldır, əhval-ruhiyyənin pisləşməsinə və depressiyaya səbəb olur.
Lazurenko pəhrizdən trans yağları və çox bişmiş qidaları xaric etməyi məsləhət görüb. Onun sözlərinə görə, zəhərli məhsullar sayəsində insan daha az qida alır, çünki onlar damarların divarına çökür və nəticədə qida maddələri uzaq ərazilərə keçə bilmir.
Bundan başqa, ağ undan hazırlanan şəkər, xəmir və çörək də beyinə zərərlidir. Dietoloq izah edib ki, bu məhsullar bədəndə qlikasiya prosesinə təkan verir, bunun nəticəsində də biomolekulların şəkərləşməsi baş verir.
“Qlikasiya məhsulları bədənimizdə qida maddələrinin, sinir impulslarının ötürülməsini maneə törədən müəyyən strukturlarda sözdə çarpaz bağlantılar yaradır və beyin sözün əsl mənasında ölməyə başlayır” - Lazurenko bildirib.
O, bu barədə “Moskva 24”ə danışıb.
Mütəxəssis bildirib ki, spirtli içkilər mərkəzi sinir sisteminə mənfi təsir göstərir. Həmçinin, spirt neyronların fəaliyyətini azaldır, əhval-ruhiyyənin pisləşməsinə və depressiyaya səbəb olur.
Lazurenko pəhrizdən trans yağları və çox bişmiş qidaları xaric etməyi məsləhət görüb. Onun sözlərinə görə, zəhərli məhsullar sayəsində insan daha az qida alır, çünki onlar damarların divarına çökür və nəticədə qida maddələri uzaq ərazilərə keçə bilmir.
Bundan başqa, ağ undan hazırlanan şəkər, xəmir və çörək də beyinə zərərlidir. Dietoloq izah edib ki, bu məhsullar bədəndə qlikasiya prosesinə təkan verir, bunun nəticəsində də biomolekulların şəkərləşməsi baş verir.
“Qlikasiya məhsulları bədənimizdə qida maddələrinin, sinir impulslarının ötürülməsini maneə törədən müəyyən strukturlarda sözdə çarpaz bağlantılar yaradır və beyin sözün əsl mənasında ölməyə başlayır” - Lazurenko bildirib.