İmmuniteti gücləndirən ən effektiv qidalar
- 20-12-2020, 16:01
- Cəmiyyət
Xüsusilə koronavirus pandemiyası fonunda immuniteti gücləndirən qida növləri var.
''Azad Səs'' Publika.az-a istinadən xəbər verir ki, ən faydalı qidaların ilk onluğunu “The Independent” üçün ingilis dietoloq Lili Satter hazırlayıb.
“Diqqət yetirməli olduğumuz şeylərdən biri yemək saatlarını qaçırmamaqdır. Evdə işləyərkən fasilə vermirsinizsə, onu pozmaq olduqca asandır.
Birinci kateqoriyaya yüksək miqdarda karbohidrat ehtiva edən qara çörək, qəhvəyi düyü, kinoa və digər tam taxıllar daxildir. Bu, bədəni enerji ilə doyuracaq və bütün ehtiyatlarının 20 faizə qədərini istifadə edən beyinə kömək edəcək.
İkincisi, pəhrizinizi veqan məhsulları ilə şaxələndirə bilərsiniz. Çia, kətan toxumu və qoz Omeqa-3 yağlarının əhəmiyyətli mənbəyidir.
Balıq Omeqa-3-ün başqa bir zəngin mənbəyidir, lakin bütün qida dəyərini qorumaq üçün buxarda və ya sobada bişirmək yaxşıdır.
Beyinə və əhval-ruhiyyəyə faydalı təsir göstərən flavonoidlərlə zəngin giləmeyvələri unutmayın. Bundan əlavə, C vitamini ehtiva edir və həm təzə, həm də dondurulmuş giləmeyvə uyğun gəlir.
Bağırsaq mikroflorasının yaxşılaşdırılması üçün kalsium və zülal ilə zəngin qatıq və mayalanmış süd məhsullarıdır. Duzlu kələm oxşar funksiyaları yerinə yetirir”, - ekspert qeyd edib.
Satter gündə ən az iki yumurta yeməyi məsləhət görüb, çünki D vitamini ehtiva edir və əsas protein mənbələrindən biridir. O, rəngarəng tərəvəzlərin faydalarını da xatırladıb: hər bir rəng bədəndəki funksiyalarından məsul olan fərqli kimyəvi xüsusiyyətlərə malikdir.
Bundan əlavə, mütəxəssis zeytun və kokos yağı istifadə etməyi məsləhət görüb. Tərkibindəki doymamış yağlar ürək üçün faydalıdır. Bundan əlavə, qan dövranı sistemi və dəri üçün lazım olan E vitamini ehtiva edirlər.
Mütəxəssis tərəfindən müəyyən edilən sonuncu kateqoriya antioksidant xüsusiyyətləri təmin edən və likopenlə zəngin olan konservləşdirilmiş pomidordur. Satter qeyd edib ki, bu cür pomidorun bir qutusunda bu maddələr təzə pomidordan daha çoxdur.
Və nəhayət, ən sonuncusu sudur. Dietoloq bədəndə lazımlı miqdarda maye saxlamağın vacib olduğunu vurğulayıb. Bu baxımdan xiyar və qarpız zəngin su mənbəyidir.
''Azad Səs'' Publika.az-a istinadən xəbər verir ki, ən faydalı qidaların ilk onluğunu “The Independent” üçün ingilis dietoloq Lili Satter hazırlayıb.
“Diqqət yetirməli olduğumuz şeylərdən biri yemək saatlarını qaçırmamaqdır. Evdə işləyərkən fasilə vermirsinizsə, onu pozmaq olduqca asandır.
Birinci kateqoriyaya yüksək miqdarda karbohidrat ehtiva edən qara çörək, qəhvəyi düyü, kinoa və digər tam taxıllar daxildir. Bu, bədəni enerji ilə doyuracaq və bütün ehtiyatlarının 20 faizə qədərini istifadə edən beyinə kömək edəcək.
İkincisi, pəhrizinizi veqan məhsulları ilə şaxələndirə bilərsiniz. Çia, kətan toxumu və qoz Omeqa-3 yağlarının əhəmiyyətli mənbəyidir.
Balıq Omeqa-3-ün başqa bir zəngin mənbəyidir, lakin bütün qida dəyərini qorumaq üçün buxarda və ya sobada bişirmək yaxşıdır.
Beyinə və əhval-ruhiyyəyə faydalı təsir göstərən flavonoidlərlə zəngin giləmeyvələri unutmayın. Bundan əlavə, C vitamini ehtiva edir və həm təzə, həm də dondurulmuş giləmeyvə uyğun gəlir.
Bağırsaq mikroflorasının yaxşılaşdırılması üçün kalsium və zülal ilə zəngin qatıq və mayalanmış süd məhsullarıdır. Duzlu kələm oxşar funksiyaları yerinə yetirir”, - ekspert qeyd edib.
Satter gündə ən az iki yumurta yeməyi məsləhət görüb, çünki D vitamini ehtiva edir və əsas protein mənbələrindən biridir. O, rəngarəng tərəvəzlərin faydalarını da xatırladıb: hər bir rəng bədəndəki funksiyalarından məsul olan fərqli kimyəvi xüsusiyyətlərə malikdir.
Bundan əlavə, mütəxəssis zeytun və kokos yağı istifadə etməyi məsləhət görüb. Tərkibindəki doymamış yağlar ürək üçün faydalıdır. Bundan əlavə, qan dövranı sistemi və dəri üçün lazım olan E vitamini ehtiva edirlər.
Mütəxəssis tərəfindən müəyyən edilən sonuncu kateqoriya antioksidant xüsusiyyətləri təmin edən və likopenlə zəngin olan konservləşdirilmiş pomidordur. Satter qeyd edib ki, bu cür pomidorun bir qutusunda bu maddələr təzə pomidordan daha çoxdur.
Və nəhayət, ən sonuncusu sudur. Dietoloq bədəndə lazımlı miqdarda maye saxlamağın vacib olduğunu vurğulayıb. Bu baxımdan xiyar və qarpız zəngin su mənbəyidir.